René Düşünce Okulu

René Düşünce Okulu Açıldı!

Gerçeğin çözülüp dağıldığı yerde düşünceyle tutunmak.

René Yazı Evi’nin disiplinlerarası birikimiyle kurulan René Düşünce Okulu, modernitenin katılığıyla postmodernizmin belirsizliği, edebiyatın büyüsüyle siyasal kuramın keskinliği, Antik Yunan’daki erdem arayışıyla bugünün ironik gerçeklikleri arasında bir düşünce hattı örüyor.

Bu okulda, “Bilgi nedir?” diye soran Sokrates’in yankısını, “Gerçeklikle temsil arasındaki fark neden muğlaktır?” diye soran bir postmodern sanatçının sesinde duymaya; “Zihin ve beden aynı şey mi?” tartışmasından Andy Warhol’un bir kutu çorba tenekesine uzanmaya davet ediyoruz seni.

Katılımcılar, feminist edebi kuramla ataerkil dili çözümlerken, Hegel’in tinselliğiyle özgürlüğü düşünür; Foucault’nun iktidar analizinden Derrida’nın yapısökümüne, Platon’un mağarasından cyberpunk kentlerine kadar uzanan çok katmanlı bir öğrenme yolculuğuna çıkar.

Tüm programlar, akademik çalışmalarını siyaset sosyolojisi, düşünce tarihi, postmodernizm, Türkiye siyaseti ve edebi kuramlar alanlarında sürdüren Dr. Mehmet Gökhan Uzuner tarafından yürütülmektedir. ODTÜ’de tamamladığı yüksek lisans ve doktorasının ardından, “ Articulating Fascism” başlıklı doktora tezini kitaplaştırma sürecindedir. Küreselleşmenin kültürel dinamikleri, Batı Marksizmi ve post-yapısalcılık üzerine çalışmakta; Politics of Impossibility adlı kitabında Laclau ve Žižek arasında süregelen özne-yapı tartışmasını irdelemektedir.

René Düşünce Okulu’nda yürütülecek seminerler hem yüz yüze hem çevrim içi yürütülmekte; katılımcılar bu çağrının sesini kendi zamanlarına, kendi mekânlarına göre duyma özgürlüğüne sahiptir.

Siz de bu düşüncenin bir parçası olmak istiyorsanız aşağıda yer alan atölyelerimize göz atın, katılmak istedikleriniz için formu doldurun!

Postmodernizm ve Sanat Semineri (Yüz Yüze)

Atölye Yürütücüsü: Dr. Mehmet Gökhan Uzuner

1. Hafta: Giriş ve Tanımlar: Postmodern, Postmodernite, Postmodernizm Modernizm – Postmodernizm Karşılaştırması Postmodernizmde Öne Çıkan Kavramlar Postmodernizmin Tarihsel Bağlamı Evrensellik ...

BİLGİ ALIN

Felsefe Tarihi Semineri (Çevrim İçi)

Atölye Yürütücüsü: Dr. Mehmet Gökhan Uzuner

1. Hafta: Sokrates Erdem-Bilgi-Mutluluk İlişkiselliği Sokratik Yöntem Aracılığıyla Bilgi Edinimi Ahlak-Eğitim Korelasyonu Mekanizme Karşı Teleoloji’nin Savunusu Sokratik Tümevarımsal Epistemoloji 2. ...

BİLGİ ALIN

Düşünce Atölyeleri (Çevrim İçi)

Atölye Yürütücüsü: Dr. Mehmet Gökhan Uzuner

Başlıca Edebi Kuramlar 1. Hafta: Hümanist Edebi Kuram Antik Yunan ve Roma Edebi Eserlerinin Yeniden Keşfi Mimesis (Yansıtma) Kavramı ve ...

BİLGİ ALIN

Kavramlarla Felsefeye Giriş Semineri (Çevrim İçi)

Atölye Yürütücüsü: Dr. Mehmet Gökhan Uzuner

1. Hafta: Bilgi Antik Yunan’da Bilgi Sorunsalı: Sokrates, Platon ve Aristoteles Descartes’in Şüpheci Epistemolojik Sorgulaması Bilginin Kaynağı Meselesine Çözüm Arayışları ...

BİLGİ ALIN